Kk
Sidor
Välkommen till datorklassen som lär sig läsa genom att skriva på dator och lärplatta.
19 december 2013
05 december 2013
Matte utan mattebok
Går det att lära sig matematik utan att ha en mattebok? Jadå, det går! Den största delen av mattelektionen tillbringar vi i en stor cirkel där vi samtalar om någonting matematiskt. Barnen får prova sina tankar och försöka förklara och övertyga varandra. De lär sig att våga tänka själva, att kommunicera sina tankar och att lyssna på varandra.
När vi har samtalat om ett matematiskt innehåll tränar vi ofta samma innehåll på olika sätt. Här är det Leo och Selma som tränar subtraktion med hjälp av kort.
I det här bananspelet tränar vi talbilder på tärningarna och dessutom tränar vi addition när vi räknar bananer!
På datorerna finns många bra mattespel. I det här spelet får man vara kassör i en affär och räkna ihop hur mycket varorna på rullbandet kostar.
Här sitter vi i cirkeln och övar på talraden.
Hur många steg ska man ta om man börjar på 9 och subtraherar med 5? På vilket tal i talraden hamnar man då?
Våra fina gosedjur får vara med i matematiken också. Här visar de hur man kan tänka kring uppgiften 5-4=1.
Vi har lärt oss att likhetstecknet kan stå var som helst, bara det är lika mycket på båda sidor.
28 november 2013
Samarbete
På vårt fritids Blå Rosen finns det byggklossar. När vi bygger med dem tränar vi samtidigt att samarbeta i par. Vi är väldigt bra på det, som ni ser i filmen här.
27 november 2013
26 november 2013
Mysstund på tisdagar
Varje tisdg kommer vår bibliotekarie som också heter Katarina till oss. Vi har mysstund med högläsning och sedan går vi till biblioteket och lånar nya böcker. Rosendalsskolans bibliotek har en egen blogg, klicka här..
17 november 2013
16 november 2013
Lövhög
Hösten är härlig med alla vackra löv. Här sitter barnen nästan mitt i en lövhög inomhus. Undrar vad de gör för någonting?
Fullt koncentrerade!
15 november 2013
Former på längden och tvären
Barnen var ute i det fina vädret och hittade massor med olika former på skolgården och några inomhus också. Titta får ni se:
14 november 2013
Bokstavsjakt
En dag när barnen kom till skolan var hela alfabetet undangömt bakom böcker, under askar, bakom planscher och under bord. Det gällde att tillsammans leta fram alla bokstäver och lägga dem i rätt ordning så att vi fick tillbaka vårt alfabet.
Full fart när vi letar bokstäver.
Nu börjar det likna något!
Hmm...ännu fattas några.
13 november 2013
12 november 2013
11 november 2013
08 november 2013
Från barnen i 1A
Hej föräldrar.
Vi arbetar hårt. Vi jobbar med minus. Vi jobbar med likhetstecken. Vi jobbar med Findus bollar. Vi lägger bollar i Pettsons tofflor. Vi har jobbat med inte lika med. Vi jobbar med datorer och lärplattor. Vi har jobbat med gosedjur. Vi har lärt oss bokstäver. Vi lär oss matematik. Vi hoppar på studsmattan. Vi jobbar med läxläsning.
Hälsningawr från barnen i 1A
Vi arbetar hårt. Vi jobbar med minus. Vi jobbar med likhetstecken. Vi jobbar med Findus bollar. Vi lägger bollar i Pettsons tofflor. Vi har jobbat med inte lika med. Vi jobbar med datorer och lärplattor. Vi har jobbat med gosedjur. Vi har lärt oss bokstäver. Vi lär oss matematik. Vi hoppar på studsmattan. Vi jobbar med läxläsning.
Hälsningawr från barnen i 1A
21 oktober 2013
FEST!
Alla gosedjur hade fått varsin snygg partyhatt som fritidspedagog Åsa gjort med barnen. Vi byggde flera kojor i klassrummet, och så bjöd vi våra gosedjur på lerkakor och lertårtor.
Mysigt inne i kojan.
Mums, smaskiga kakor med pärlsocker på.
Nallen lånade ut sin partyhatt till sin människa.
Spindeln och strutsen hade varsin partyhatt.
Tre festdeltagare med sina söta gosedjur.
Lite i hatten?!
Tack till er föräldrar som var med och hjälpte till under vår gosedjursfest!
20 oktober 2013
Kakor, bullar och en mask
Snart är det fest för alla gosedjur! Vi bakar lerkakor och lertårtor åt dem. Finmotoriken tränar vi samtidigt.
Leo gjorde en mask också, med ögon av pärlor.
Sakta fylldes klassrummet av smarriga bullar och kakor med strössel på.
19 oktober 2013
Pärlplattemotorik
Motoriken, både fin- och grovmotoriken, är viktig att träna för att det ska bli lätt att lära sig skriva bokstäver med penna i åk 2. Här tränar vi pincettgreppet när vi lägger pärlplattor.
Pärlplattorna ska vi använda till vår stora gosedjursfest!
Pärlplattor med siffror och bokstäver är roliga att lägga, men oj så ömtåliga de färdiga plattorna är.
18 oktober 2013
Problemlösning
Matematik är så mycket mer än att räkna uppgifter sida upp och sida ner i en mattebok. Här har vi problemlösning på hög nivå med våra gosedjur:
Larsa, Selma och Jonny funderar över vilka djur det kan vara på golvet om det finns två huvuden och två ben på golvet?
Jonny är på väg att lösa problemet. Han har lagt en tupp på golvet. Då är det ett huvud och två ben på golvet. Finns det något djur med ett huvud och noll ben? Kompisarna runt omkring hjälper honom med förslag. Till slut plockar han fram en fisk. Då är det två huvuden och två ben på golvet! Men då måste vi ju reda ut hur det kommer sig att det finns ben i fisken när man äter den?
Problemlösning på hög nivå i 1A! Utan mattebok! :)
Här är klassens lösning: en leopard, en varg, en nalle, en struts och en tupp! En mattelektion med klös i!
17 oktober 2013
16 oktober 2013
Självförtroende!
Barnen använder lärplattor och datorer istället för att skriva med penna i ettan. Resultatet av deras arbete blir fina böcker och texter som är möjliga för alla att läsa. Bokstäverna blir tydliga och det är lätt att sudda om det blir fel. Barnens texter blir mycket längre när de skriver på dator och lärplatta än om de skriver med penna. Viktigast av allt är att de lyser av självförtronde när de skriver sina texter,
Samtidigt tränar vi både grov- och finmotorik i klassrummet för att förbereda dem för bokstavsarbetet som börjar i årkurs 2. Vi lägger pärlplattor, syr, balanserar på balansbrädor och med ärtpåsar och trär trådar.
Vi ljudar
Det är viktigt att kunna ljuda. Datorn ljudar åt oss när vi trycker ner tangenterna, men vi måste kunna ljuda ut ett ord för att veta vilka tangenter vi ska trycka ner. Här hjälps killarna åt att skriva en saga om en leopard som ska åka motorcykel. Det är spännande att höra dem försöka ljuda ut orden.
De hade knappast försökt ljuda ut "leopard" och "motorcykel" om vi hade jobbat med den vanliga läseboken. Deras egen berättelse engagerar och skapar motivation. Framförallt är den "elevnära", något som det står om i kursplanen för svenska och svenska som andraspråk.
15 oktober 2013
Vi lär oss matematik med hjälp av våra gosedjur
Nallen är sist i ledet, fisken är först. Vargen är bakom fisken. Fåret är framför katten. Vilket är det tredje gosedjuret? Vilket är det sjunde? Vilket djur finns bakom ormen? Vilket finns framför leoparden?
Här är en av anledningarna till att vi inte använder oss av någon mattebok i vår klass: Vi jobbar med barnens verklighet. Det är meningsfullt, roligt, lärorikt och på riktigt. En riktigt bra mattelektion!
10 oktober 2013
Vi lär oss läsa genom att skriva om våra gosedjur
Gosedjur och gosepojkar!
Andra uppgiften på lärplattan: Skriv en berättelse om era gosedjur och ta bilder till. Appen vi använder heter WriteReader och den är anpassad efter vårt sätt att lära oss läsa: genom att skriva egna texter.
09 oktober 2013
Lärplattor och gosedjur
Första uppgiften med lärplattan: ta kort på ditt gosedjur och på din kompis med sitt gosedjur i famnen.
Lätt som en plätt och väldigt roligt.
08 oktober 2013
Gosedjur!
Barnens gosedjur fick följa med till skolan. Det är roligare och mer meningsfultl att lära sig läsa, skriva och räkna med hjälp av sitt eget gosedjur än med läseböcker och matteböcker!
Klassrummet fylldes med gosedjur i alla de storlekar.
04 oktober 2013
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)